Rozhovory
12.12.2023
Autor: Jakub Eiman, Matyáš Hampl

Brankář Jakub Soukup promluvil o výkonech celého týmu při druhé reprezentační přestávce

clanek-1

Brankář Jakub Soukup se nám vyzpovídal při druhé reprezentační přestávce o jeho cílech, jak do budoucna, tak do konce této sezóny. Okomentoval i produktivitu týmu a jak vnímá průběžnou sezónu jako brankářská jednička.


Jak byste zhodnotil dosavadní odehranou část sezóny?

Zatím sezónu máme jako na houpačce. Jednou odehrajeme výborné utkání, skoro bez chyb, jsme schopni vyhrát utkání proti komukoliv a další zápas se nám nepovede. Bavíme se o tom, že je potřeba držet konzistentní výkony delší dobu. Poslední dobou se nám podařilo sebrat nějaké důležité body a věřím, že na to po reprezentační přestávce navážeme.

Hru zezadu vidíte nejlépe. Co říkáte na naší produktivitu a celkově i na naší hru?

Popravdě se v zápase soustředím hlavně na sebe. Samozřejmě vnímám, že nejsme tak produktivní, jak bychom si představovali, ale právě proto se soustředíme více na hru do obrany a já osobně na každý další puk. I když to nevypadá, tak je to náročné spíše psychicky, protože je to většinou o jednom nebo dvou gólech. Mám i v sobě nějak dané, že více jich dostat nesmím. Pak nejsem se sebou spokojený. Naposledy v zápase s Jihlavou jich bylo pět a taky jsem byl na sebe dost naštvaný (směje se).

Jaké máte cíle do konce sezóny?

Náš první cíl je dostat minimálně jeden tým pod nás na konci základní části. A druhý je udělat všechno proto, abychom si zahráli play-off, být tedy do desátého místa. Já na tabulku nebo statistiky nekoukám, ale vím, že je to letos hrozně vyrovnané.

Co byste řekl o mladých gólmanech, kteří Vám kryjí záda? Předáváte jim nějaké zkušenosti?

Všichni to jsou super kluci a dobří mladí gólmani. Loni jsme zvládli celou se Sajdlíkem (Tomáš Sajdl), bohužel je letos dlouho zraněný, a tak se to trochu točí, Ticháček (Jakub Tichý) zase jezdí chytat zápasy do druhé ligy, takže nemůže být se mnou každý zápas, velmi mě překvapil Oli Šatný (Oliver Šatný). Na něm bylo vidět, že prošel zámořím. Moc se mi na tréninku líbil, v zápase jsme spolu probírali různé situace a pomáhal mi. Odešel do Litoměřic a věřím, že ukáže, jak dobrý je. Teď je s námi Darek Bartošák, tak věřím, že to bude fungovat podobně. Pro mě je vždy důležité, že mám od nich podporu a snažím se vždy mít s gólmany dobrý vztah. A s těmi zkušenostmi je to složitější, to si každý musí odchytat sám a tím ty zkušenosti nabrat. Spousta věcí se ale dá nasledovat, ať v tréninku nebo v zápase. Teď jsem jezdil na zápasy do Hradce Králové a sledoval jsem extraligové gólmany, jak řeší různé situace, jak se chovají atd… Já se to potom snažím vyzkoušet v tréninku a zápase.

Patříte mezi nejlepší brankáře Chance Ligy. Tým jste už několikrát podržel. Mají na tom velkou zásluhu i obránci?

Na tom má zásluhu úplně celý tým. Hokej je týmová hra, všichni spolu vyhráváme a všichni spolu prohráváme. Ale obránci jsou pro mě hodně důležití, zblokují spoustu střel, celý zápas mezi námi probíhá komunikace, ať už od nich ke mně nebo naopak. Navzájem se chválíme, takže na ledě mám určitě blíže k obráncům (směje se).

Jaké jsou Vaše plány do budoucna? Vidíte se brzy někde výše než v Chance Lize?

To vůbec neřeším, mám smlouvu v Kolíně ještě na příští rok a to je pro mě důležité. Plán mám postoupit s Kolínem do play-off a pokusit se vyhrát každý další zápas a předvádět dobré výkony.

V aukci je Váš dres zatím nejdražší. Jste za to rád?

Tak abych pravdu řekl, tak o tom ani nevím. Asi je to, protože jsem gólman (směje se). Dresy jsou ale moc pěkné. Martin Hušek za ně zaslouží velkou pochvalu, povedly se mu. Jen je škoda, že jsme v nich získali pouze jeden bod.

Co říkáte na fanoušky? Mohli by chodit i ve větším počtu? Máte pro ně nějaký vzkaz?

Jsme rádi, jak nás celou sezónu podporují, teď udělali velké choreo, které bylo velmi povedené. Na domácích zápasech jsou hodně slyšet a nám to určitě pomáhá. Patří jim za to poděkování. Doufáme, že budou chodit dál a klidně i ve větším počtu, ať se nám ty cíle povedou společně naplnit.